Friday, 6 May 2011

golongan yang ALLAH benci

Bismillahirrahmanirrahim..


Hari Jumaat yang penuh dengan keberkatan.Alhamdulillah..media massa masih menghormati "penghulu segala hari" ini dengan menyiarkan program-program keagamaan bagi mengisi dada manusia yang dahagakan ilmu agama,buat panduan hidup di dunia dan bekalan di akhirat kelak.


Baiklah.Kali ini saya ingin berkongsi pengisian yang saya dapat dari program "al-Hidayah" di TV3.

Disebut dalam satu hadith riwayat Muslim dan Nasai, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:


Di akhirat kelak,ALLAH tidak akan bercakap,bahkan benci kepada 3 golongan ini. Mereka ialah:
1) orang tua yang melakukan zina


2) pemimpin yang berdusta dan menipu


3) orang miskin yang sombong dan takkabur
Ya ALLAH..kalau ALLAH tuhan yang menciptakan kita tak nak bercakap,bahkan tak nak tengok pun kita kat akhirat nanti, apa perasaan??


Kalau kita tengok ciri-ciri manusia yang disebut dalam hadith di atas,memang wajarlah mereka mendapat hukuman sedemikian.


Bapa rogol anak,datuk rogol cucu; kita baca berita seperti ini pun kita rasa benci,meluat dengan mereka disebabkan perbuatan terkutuk yang dilakukan itu.Tak patut.Kejam.Kita sebagai manusia pun punya rasa benci dan tak suka terhadap golongan haruan makan anak itu.Memang patutlah balasan ALLAH terhadap mereka seperti dalam hadith di atas.


Pemimpin yang berdusta dan menipu.Hurm..sepertinya sinonim dengan polemik politik yang berlaku sekarang.Sebagaimana yang kita tahu,menipu,berbohong merupakan salah satu ciri-ciri munafiq, tambah teruk lagi jika inidividu itu merupakan seorang pemimpin sesebuah kerajaan atau negara.Pemimpin merupakan individu kepercayaan yang dilantik bagi melaksanakan sesuatu amanah. Bayangkan orang yang kita percaya menipu kita,apa perasaan kita??Samalah juga dengan pemimpin yang telah memusnahkan kepercayaan ramai orang.


Orang miskin yang sombong dan takabbur.Subhanallah..keadaan ini lebih teruk dari orang kaya yang sombong.Orang kaya akan bersikap sombong dengan memiliki harta yang banyak,pangkat tinggi..Mungkin agak klise di situ perkataan kaya dengan sombong.Tetapi kalau miskin tapi sombong,orang akan mengata lebih teruk lagi."hurm,dah lah miskin,papa kedana tapi sombong!"Hurm,sounds familiar,right?


Semoga kita sentiasa beringat-ingat dan dijauhkan dari tergolong di dalam golongan seperti itu.Wal 'iyazu billah..

No comments:

Post a Comment